Победителите от томболата с ваучери

09/2009

В последния ден на фестивала, преди официалното закриване, бяха изтеглени печелившите от томболата с ваучери. Победителите са:
  • Ирина Анисимова - не е посочила адрес
  • Симеонка Петрова Антонова - от гр. Свищов
  • Евгени Петров Добрев - от гр. Севлиево
Наградата за всички е ваучер за безплатна застраховка "Домашно имущество" на обща стойност 35 000 лв., осигурен от генералния спонсор на фестивала Бул Инс. Наградата могат да получат срещу представяне на ваучера в офиса на ЗД Бул Инс в гр. Свищов, ул. "Димитър Хадживасилев" 5. Телефон за контакти: 0893 510 333. Ваучерът важи до 15 октомври 2009 г.


Posted by whassup on September 21, 2009  • 
ЗД „Бул Инс“ – за да е жива традицията

09/2009

Още от самото си създаване лидерът в автомобилното застраховане - Бул Инс - подкрепя културата, историята и традициите на страната. Компанията финансира често не толкова популярни събития, които обаче показват истинската идентичност на българите и техните прадеди. Дружеството е едно от малкото у нас, които подкрепят културни събития и изследвания на историци, изследователи и археолози. Това е и причината ръководството на компанията в лицето на изпълнителния директор Стоян Проданов, да подкрепи инициативата на Община Свищов.

“Събития като това са изключително важни, защото пренасят древната история на българските земи до съвремието. Правят богатата ни история не абстрактна, а реална и напълно осезаема, будеща гордост у българите” - коментира Стоян Проданов. Според него този фестивал се e превърнал в част от световна мрежа от подобни събития, възстановяващи античността. Важно е да се организират такива мероприятия и защото се правят с много ентусиазъм и желание, а това винаги трябва да се уважава и подкрепя. За Бул Инс, да подпомогне реализирането на такова събитие, е въпрос на чест и социална отговорност. Защото преди всичко, ние живеем и работим в България и е наш дълг да стимулираме всички действия, която подпомагат опазването на културно-историческото наследство, пазят традицията и историческия спомен, завърши изпълнителният директор на Бул Инс.  още

Posted by bate_pepo on September 16, 2009  • 


Пресцентър

09/2009

Пресцентъра на Фестивала предлага свободен достъп на журналистите всеки ден от 09 до 17 часа. На разположение на медиите е зала с безжичен и кабелен интернет, факс и телефон, компютри.

Пресцентъра е организиран в залата за обучение на Сдружение "Бизнес Център Свищов", в сградата на Първо Българско Читалище "Еленка и Кирил Д. Аврамови", вход от към главната улица.

Вижте на картата


Posted by bate_pepo on September 16, 2009  • 


Пресконференция във Велико Търново за Фестивала

09/2009

На 10 септември в пресклуба на БТА във Велико Търново заместник-кметът на Община Свищов Пламен Александров и Петър Петров, изпълнителен директор на "Бизнес Център Свищов", дадоха пресконференция по повод Втория фестивал на античното наследство "Орел на Дунав", който ще се проведе от 18 до 20 септември в Свищов. още

Posted by bate_pepo on September 11, 2009  • 


Свищов отново става арена за гладиаторски битки

09/2009

Свищов отново ще бъде домакин на Фестивала на античното наследство "Орел на Дунава", който се организира от 18 до 20 септември.

Първото издание на атракцията миналата година събра в крайдунавския град над 25 000 души от страната и чужбина, които се потопиха в атмосферата на Римските легиони от Античността.

Фестивалът пресъздава военния бит и сблъсъците между имперски Рим и вражеските племена и народи, съдържа богата културна програма и се утвърждава като място за среща на любителите на античността от различни краища на България и Европа. още

Posted by bate_pepo on September 11, 2009  • 


Агенция "Фокус" е официален медиен партньор на Фестивала

09/2009

Агенция "Фокус" е официален медиен партньор на Втория фестивал на Античното наследство "Орел на Дунава" в Свищов. още

Posted by bate_pepo on September 11, 2009  • 


Божидар Димитров - с почетна награда на Общината

09/2009

Министър Божидар Димитров ще получи новоучредената награда на Община Свищов за цялостен принос в опазване на културно-историческото наследство на България. Това ще се случи в рамките на Фестивала на античното наследство, на тържествена церемония на 19 септември вечерта.

Дългогодишният директор на Националния исторически музей и настоящ министър без портфейл в българското правителство Божидар Димитров бе определен за нейн първи почетен лауреат единодушно. Неговата кандидатура бе избрана от Обществен комитет, председателстван от кмета на Свищов Станислав Благов.

Вторият фестивал на античното наследство "Орел на Дунава", който ще се проведе от 18 до 20 септември в Свищов, е част от Европейските дни на наследството - инициатива на Съвета на Европа и Европейската комисия. Тези празнични дни дават възможност на жителите на нашия континент по едно и също време да споделят своята загриженост за опазването и популяризирането на националното им наследство като част от Общото европейско наследство.

Въпреки че Европейските дни на наследството се провеждат на територията на цялата страна, всяка година се избира един конкретен регион, в който са съсредоточени повечето събития. Тази година за град-домакин, в който да протече официалното откриване на Дните, бе избран именно Свищов.


Наградата е изработена специално за случая и представлява сестерция (монетата) от Нове вписана в камък, сечена от Марк Аврелий в Рим през 165-166 г. На сестерцията са изобразени императорите Марк Аврелий и Луций Вер седящи на платформа върху курулски столове. Те са пазители на богатството и изобилието на Рим. Прав зад тях е префекта. Четвъртата фигура зад тях е богинята на победата, която дава от тяхно име милостиня (или рогът на изобилието) на човек, който стои пред тях на стъпалата на платформата.

Posted by bate_pepo on September 04, 2009  • 


За събитията от Втория фестивал на античния Рим

09/2009

Артефакти от готите ще бъдат показани за първи път на изложба в Свищов. Това съобщи Пламен Александров, заместник-кмет по "Социална и интеграционна политика" на Община Свищов. Експозицията включва непоказвани до сега артефакти от готите намерени в Нове, включително и злато.

Изложбата ще бъде в Археологическия музей. Проявата е част от програмата на Фестивала на античното наследство, който ще се проведе от 18 до 20 септември в Свищов.Също през първия фестивален ден – 18-ти септември, ще бъде открита и изложбата "Мегалитите в днешните български земи". Експозицията ще бъде открита в Художествената галерия. "Тази година не случайно събитието не се казва Фестивал на античния Рим, а Фестивал на античното наследство, защото представяме цялото антично наследство. Всъщност това е характерното през тази година – започваме от траките, минаваме през римляните, стигайки до готите.", разказа Пламен Александров.

"Присъствие на готите в Тракия и Мизия" е темата на научна конференция, която ще се проведе също на 18 септември. По време на конференцията ще бъдат представени 12 научни доклада.

На 19 септември ще бъдат показани първите военни демонстрации и битки, като възстановките ще бъдат на Стадион "Академик" и Нове.На стадиона в римското военно укрепление - Каструма, ще има построено готско селище. То ще бъде изградено от поляци, които са спечелили европейски проект в тази връзка. В селището ще се показват бит, ритуали, занаяти, включително и войнски умения на готите.Вечерта на 19-ти септември на Калето ще бъдат показани и тракийски ритуали.

През третия ден от Фестивала на античното наследство във Вила Екстра мурос, която е в непосредствена близост до Туристическия посетителски център в Нове, ще бъдат показани римски ритуали, единият от които ще бъде възстановка на римска сватба. В Посетителския център освен това ще има и демонстрация на римска кухня и дегустация.

Официалното откриване на Фестивала е вечерта на 18 септември в местността Паметниците. Тогава официално ще бъдат открити и Европейските дни на наследството, чийто домакин за България тази година е град Свищов.

Posted by bate_pepo on September 04, 2009  • 


Вижте прессъобщението за Фестивала на античното наследство 2009

09/2009

Историческият реенактмънт е вид представление, ролева игра, имаща за цел възстановяване на определени аспекти от исторически период или събитие. Жива история е най-близкото и точно определение за подобни фестивали и празненства, за опитите да се пренесе историческия епизод или епоха до масовата публика. Още римляните правят възстановки на прочути битки под формата на спектакли в амфитеатрите. Турнирите в Средновековието често са имали сюжети от античния Рим до съвременните сражения. 

Съществуват множество възстановки в стил „жива история”, правени в България след 70-те години на ХХ-ти век. Първият реенактмънт ивент в България, покриващ световните стандарти за подобно събитие, датира от 2008 г., когато група ентусиасти от Съвета по туризъм – Свищов и Община Свищов организират Фестивал на античния Рим „Орел на Дунав” с над 200 реенактора от 8 страни. В продължение на 4 дни публиката се наслаждава на множество исторически възстановки, културни събития, интерактивни дейности, включващи реенакторите и участниците-гости на фестивала.

През 2009 г. Вторият фестивал прераства във Фестивал на античното наследство „Орел на Дунав”, разкриващ епохата на късната античност, когато римските легиони и местните траки се срещат с даките и войнствените готи. Датите на провеждане на Втория фестивал са 18-20.09.2009 г. Участниците са реенактори от България, Италия, Полша, Румъния, Естония, Русия, водени от желанието за нови преживявания в духа на античността, на сцената на римския легионен лагер и късноантичен град Нове и в неговия наследник – съвременен Свищов.

Изтеглете прессъобщението  Прессъобщение в pdf формат

Posted by prodanov on July 15, 2009  •