Орел на Дунава

Начало

Наградата

Новини

Страница на третото издание на Фестивала на античното наследство
Свищов, 4-6 юни 2010

Избери език: BG  EN

Наградата за опазване на културното и историческо наследство


Премиерът Бойко Борисов ще е тазгодишният носител на Награда за опазване на културно-историческото наследство за 2010 г. Призът се връчва в рамките на единственият в България реенактмънт фестивал "Орел на Дунав", който се провежда в Свищов.

Наградата бе учредена по време на второто издание на събитието през миналата година и първия и лауреат е проф. Божидар Димитров. Тази година министърът на българите в чужбина е председател на комисията, която избра премиера за носител на наградата за 2010 г. Призът на Бойко Борисов се връчва за успешната политика на неговото правителство за опазване на историческите паметници и за борбата с незаконната търговия с антики и иманярството.

Третото издание на „Орел на Дунав” ще се проведе между 4 и 6 юни в Свищов и античната крепост Нове. Фестивалът пресъздава военния бит и сблъсъците между имперски Рим и племената и народите от познатия античен свят -траки, даки, готи. Тази година във възстановките ще участват групи от италианската столица Рим, от Люблин и Хрубешов, Полша, Клуж-Напока Румъния и известната вече Първа тракийска кохорта – Свищов.

За първи път в рамките на фестивала е включена и оперна премиера. Спектакълът „Норма” ще се играе на открита сцена на крепостта „Калето” в Свищов на 5 юни.