Орел на Дунава

Начало

Наградата

Новини

Страница на третото издание на Фестивала на античното наследство
Свищов, 4-6 юни 2010

Избери език: BG  EN

Вече две поредни години в град Свищов се провежда единственият в България реенактмънт фестивал „Орел на Дунава”. Фестивалът пресъздава военния бит и сблъсъците между Имперски Рим и вражеските племена и народи; съдържа богата културна програма и вече се превърна във форум за среща на любителите на античността от различни краища на България и Европа.

През последните години в страната ни са правени опити за исторически възстановки, но никога в такъв мащаб, с такава продължителност и с такова голямо международно участие. За първи път организаторите на Фестивала в Свищов успяват да привлекат големи международни групи за исторически възстановки, които имат дългогодишен опит, традиции и наброяват стотици членове. Реенактмънта се радва на голяма популярност в Европа, като календара на групите за възстановки е запълнен няколко години напред. Един от големите успехи на българския фестивал е, че само за две години той успя да влезе в международния календар на събитията, и интерес за участие в него проявяват групи не само от Европа, но и от Съединените щати.

Първото издание на фестивала бе в края на юни 2008 с продължителност четири дни, като отделните събития от програмата бяха посетени общо от над 25 хиляди души. Участниците в двата най-наситени с прояви дни (петък и събота) бяха над 200, от осем държави – Италия, Германия, Чехия, Словакия, Румъния, Унгария, Русия и България. Фестивалът получи благодарствени писма и отзиви от чуждестранни организации и дипломати, беше отразен в над 50 публикации в печатните и електронни медии.

Участници в Първия фестивал:

Италия: Legio I Italica, Gruppo Di Danze Antiche Di Villadose, Gruppo Storico La Commenda (Lupanare), Compagnia Del Cardo E Del Brugo, Confederazione Teuta Lingones

Германия: група за възстановки Germanica Ask-Alemannen

Чешката република и Словакия: LEGIO X GPF, група за възстановки Celtica Boiove & Fergunna

От Русия (Москва и Санкт Петербург): Cohors II Mattiacorum (equitata)

От Румъния: Nova Roma Dacia

В България бе създадена подобна група, наречена Първа тракийска кохорта. Групата вече има самостоятелни изяви на редица мероприятия в страната.


Във второто издание на фестивала участваха:

Gruppo Storico Romano, Legio XI Claudia (Италия)

Gotania (Полша)

Трескейа (България)

Terra Dacica Aeterna (Румъния)


Какво включва програмата на фестивала?

 • Международна историческа конференция с участие на професори от различни европейски страни;
 • триумфални маршове под светлините на факли;
 • сражения на римските легиони с вражески племена;
 • много възстановки на церемонии и религиозни процесии от античните времена;
 • гладиаторски битки;
 • автентични тракийски танци и ритуали;
 • демонстрации на римска артилерия;
 • достиженията на античната наука;
 • изложби на антики и непоказвани артефакти;
 • кулинарни възстановки и изложби;
 • римски пазар;
 • театрални сцени от римски и гръцки автори.

Третото издание

Докато в първото си издание фестивалът наблегна на военните възстановки на Древният Рим, във второто издание, провело се през септември 2009 година, историческият обхват и фокус бе разширен с възстановки на редица културни събития, традиции, бит и обичаи. Тенденцията ще се запази и в третото издание на Фестивала, планирано за периода 4-6 юни 2010 година. Намерението на организаторите е в програмата да бъдат включени и театрални постановки, концерт на оригинални антични инструменти, както и премиера на операта Норма.

Освен историческите предпоставки, Свищов предлага и чудесна инфраструктура за провеждането на подобно събитие. Древният Римски град Нове, намиращ се на 2 километра от Свищов, е естествен фон за събитията, а в последните години бе изграден и модерен посетителски център, бе направена туристическа маркировка, възстановени бяха и няколко атрактивни обекта, на които се провеждат възстановките. През 2008 бе изграден и дървен каструм (крепост) на градския стадион. От 2006 година градът разполага и с уникална открита сцена, разположена в местността на градската крепост – на най-високата точка на града, с уникална гледка към Дунава, и на две минути пеша от самият център. Сцената е с капацитет от близо 1000 места, а по време на Фестивала на нея се провеждат гладиаторските битки и културните събития.

Основните организатори на фестивала са сдружение „Съвет по туризъм Свищов” и Община Свищов. В двете досегашни издания фестивалът получи подкрепата на Италианското и Австрийското посолство, и на Министерството на Културата на Република България. Във второто издание бе учередена и специална награда за опазване на културно-историческото наследство, като неин лауреат за 2009 година единодушно стана професор Божидар Димитров. Той самият ще бъде председател на комисията, която ще номинира новия носител за 2010 година.

За провеждането си Фестивала получава частично финансиране от Министерството на Културата на РБ и от общинския бюджет, както и от редица спонсори. Сред спомоществувателите и рекламодателите на първите две издания бяха Болярка, Бул Инс, Устрем 97, Eduardo Miroglio, Бон Апети, San Benedetto, Barilla, Usit Colours и прочее.

Вижте условията на Фото конкурса


Новини

Проведе се телевизионно състезание – "Quiz", с участието на два отбора ученици от клубове по история от СОУ "Николай Катранов" и ПГ "Проф. Д-р. Асен Златаров"

всички новини »

Община Свищов

Свищов 5250
ул. "Цанко Церковски" 2
Телефони: 0631/60-854, 60-688
Факс: 0631/60-504
e-mail: obshtina@svishtov.bg
www.svishtov.bg