Новини

[15 май 2011]

Легионери от Нове дефилираха в центъра на София

След Рим, Първа Тракийска Кохорта превзе и София

Click to open


В неделя, 15-ти май Първа тракийска кохорта марширува по столичният булевард "Витошка". Шествието анонсира четвъртото издание на Фестивала на античното наследство "Орел на Дунава", който се провежда от 27-ми до 29-ти май в Свищов.

Програмата на мероприятието включваше:
  • 13.00 - 13.30 - Шествие на римски легионери и весталки по бул. "Витоша" (от ъгъла с ул. "Алабин") с крайна точка НДК.
  • 13.30 - 14.00 - Шоу-спектакъл възстановка "Римски легион в провинция Тракия набира войници" - пред НДК.
  • 14.00 - 14.30 - Възможност за снимки на участниците в шествието с римските легионери, весталки и снаряжение на кохортата - мечове, шлемове, щитове и прочее.
Мероприятието се проведе с подкрепата на Столична Община, а организатори на шествието са Свищовски клуб - София, Община Свищов и Съвет по туризъм - Свищов.

Двадесет и двама легионера в автентично въоръжание, тракийски роби, водени от робовладелец, римски патриций и шест весталки представиха невиждано досега от столичани шоу, включващо римски военни тактики, маршеви ход и бойни умения. На събитието присъстваха няколко хиляди души, които последваха шествието на Кохортата до пилоните на НДК, където присъстваха на драматична сцена, описваща епична битка между тракийски и римски войни.

"Гордеем се с античното ни минало и се опитваме да го популяризираме сред хората в България, защото страната ни има славно и многопластово минало и то не бива да остава в забвение. Дали сме на света много, и това трябва да се помни. София като евпропейска столица ще е домакин на много такива инициативи и в бъдеще", каза Стефан Станимиров, председател на "Съвета по туризъм - Свищов" и Легат в Първа Тракийска кохорта. "- Свищов е свикнал да е "пръв" във много отношения, не случайно сме известни като "града на стоте първи неща", и ето още нещо, което правим за първи път - реенактмънт възстановка на римската епоха в София! Така проправяме пътя на много запалени по пресъздаването на различни исторически епохи, и привличаме нови последователи."

Заместник кмета на Свищов - Пламен Александров пък анонсира новият носител на наградата за "Цялостен принос на опазване на културното наследство в България" - проф. Стоян Делчев, ректор на Университета по Библиотекознание и Информационни технологии и председател на Съюза на родните читалища. "- Стоян Денчев заслужава тази награда заради неуморния му труд за развитие на читалищтната дейност у нас, както и заради дейността му в опазването на нашето културно наследство зад граница" - коментира Пламен Александров. До момента от учередяването на наградата носители на това отличие са проф. Божидар Димитров (2009-та година) и ген. Бойко Борисов (2010-та година.).

Тази година ще бъде връчена и награда за "Популяризиране на културното наследство на България" на н. пр. Стефано Бенацио, посланик на Република Италия в България, за изключителния му принос в популяризирането на културното наследство и насърчаването на културния туризъм у нас.

По време на събитието бе анонсирано четвъртото издание на Фестивала на античното наследство "Орел на Дунава", който ще се проведе за поредна година в последният уикенд на месец май в древният римски град Нове (сегашен Свищов). Той ще пресъздаде античната история - бита, културата и военните сблъсаци между имперски Рим и племената и народите от познатия свят - траки, даки, готи.

Във Фестивала ще участват групи от няколко европейски страни (Италия, Полша, Румъния и България), любители на древната римска култура и начин на живот. Тлазиционно Фестивалът се посещава от десетки хиляди туристи от България, Румъния и Полша.

Стефан Станимиров,
Председател на „Съвет по туризъм – Свищов”, Легат на Първа Тракийска Кохорта
Dies Solis a.d. VII Non. Mai. MMDCCLXIV Ab Urbe Condita
/ 15 май 2764 година от основаването на Рим /Повече информация: