За фестивала

За четвърта поредна години в град Свищов се провежда единственият в България реенактмънт фестивал „Орел на Дунава”. Фестивалът пресъздава военния бит и сблъсъците между Имперски Рим и вражеските племена и народи; съдържа богата културна програма и вече се превърна във форум за среща на любителите на античността от различни краища на България и Европа.

През последните години в страната ни са правени опити за исторически възстановки, но никога в такъв мащаб, с такава продължителност и с такова голямо международно участие. За първи път организаторите на Фестивала в Свищов успяват да привлекат големи международни групи за исторически възстановки, които имат дългогодишен опит, традиции и наброяват стотици членове. Реенактмънта се радва на голяма популярност в Европа, като календара на групите за възстановки е запълнен няколко години напред.
Един от големите успехи на българския фестивал е, че той успя да влезе в международния календар на събитията, и интерес за участие в него проявяват групи не само от Европа, но и от Съединените щати. През 2010-та година свищовската група за реенактмънт и антични възстановки "Първа тракийска кохорта" участва във римския фестивал "S.P.Q.R.", и след блестящото си представяне бе поканена отново и бе единствената група от България, която взе участие на фестивалът „Natale di Roma” през април 2011 г, който е най-голямото събитие за римски исторически възстановки, провеждан за девета година и прославящ 2764-годишнината от основаването на Вечния град.


Орел на Дунава 2008

Първото издание на фестивала бе в края на юни 2008 с продължителност четири дни, като отделните събития от програмата бяха посетени общо от над 25 хиляди души. Участниците в двата най-наситени с прояви дни (петък и събота) бяха над 200, от осем държави – Италия, Германия, Чехия, Словакия, Румъния, Унгария, Русия и България. Фестивалът получи благодарствени писма и отзиви от чуждестранни организации и дипломати, беше отразен в над 50 публикации в печатните и електронни медии.

Участници в Първия фестивал:

От Италия: Legio I Italica, Gruppo Di Danze Antiche Di Villadose, Gruppo Storico La Commenda (Lupanare), Compagnia Del Cardo E Del Brugo, Confederazione Teuta Lingones

От Германия: група за възстановки Germanica Ask-Alemannen

От Чешката република и Словакия: LEGIO X GPF, група за възстановки Celtica Boiove & Fergunna

От Русия (Москва и Санкт Петербург): Cohors II Mattiacorum (equitata)

От Румъния: Nova Roma Dacia

От Свищов, България: през 2008-ма бе създадена реенактмънт група, наречена "Първа тракийска кохорта". Групата вече има самостоятелни изяви на редица мероприятия в страната и чужбина.Второто и третото издание

Докато в първото си издание фестивалът наблегна на военните възстановки на Древният Рим, във второто издание, провело се през септември 2009 година, историческият обхват и фокус бе разширен с възстановки на редица културни събития, традиции, бит и обичаи. Тенденцията се запази и в третото издание на Фестивала, проведено в периода 4-6 юни 2010 година. В програмата бяха включени и театрални постановки, концерт на оригинални антични инструменти, както и премиера на операта "Норма", провела се на открито - на Амфитеатъра на крепостта "Калето".

Във второто и третото издание на фестивала участваха:

 • Gruppo Storico Romano, Legio XI Claudia (Италия)
 • Gotania (Полша)
 • Terra Dacica Aeterna (Румъния)
 • Трескейа (България)
 • Бага-тур (България)
 • Първа тракийска кохорта (България)


Какво включва програмата на фестивала?

 • Международна историческа конференция с участие на професори от различни европейски страни;
 • Триумфални маршове под светлините на факли;
 • Сражения на римските легиони с вражески племена;
 • Много възстановки на церемонии и религиозни процесии от античните времена;
 • Гладиаторски битки;
 • Автентични тракийски танци и ритуали;
 • Демонстрации на римска артилерия;
 • Достиженията на античната наука;
 • Изложби на антики и непоказвани артефакти;
 • Кулинарни възстановки и изложби;
 • Римски пазар;
 • Театрални сцени от римски и гръцки автори.
 • Оперно представление под открито небе.

Инфраструктурата на Фестивала:

Освен историческите предпоставки, Свищов предлага и чудесна инфраструктура за провеждането на подобно събитие. Древният Римски град Нове, намиращ се на 2 километра от Свищов, е естествен фон за събитията, а в последните години бе изграден и модерен посетителски център, бе направена туристическа маркировка, възстановени бяха и няколко атрактивни обекта, на които се провеждат възстановките. През 2008 бе изграден и дървен каструм (крепост) на градския стадион. От 2006 година градът разполага и с уникална открита сцена, разположена в местността на градската крепост – на най-високата точка на града, с уникална гледка към Дунава, и на две минути пеша от самият център. Сцената е с капацитет от близо 1000 места, а по време на Фестивала на нея се провеждат гладиаторските битки и културните събития.Организатори и спонсори:

Основните организатори на фестивала са сдружение „Съвет по туризъм Свищов” и Община Свищов. Сред партньорите са Стопанска академия "Димитър Апостолов Ценов" - Свищов, Оперно-филхармонично дружество - Русе, Исторически музей Свищов, Първо Българско Народно Читалище "Еленка и Кирил Д. АВрамови" Свищов, сдружение "Бизнес Център Свищов" и други.

В досегашните издания фестивалът получи подкрепата на Италианското и Австрийското посолство, и на Министерството на Културата на Република България. Във второто издание бе учередена и специална награда за опазване на културно-историческото наследство, като неин лауреат за 2009 година единодушно стана професор Божидар Димитров. Той самият бе председател на комисията, която номинира новия носител за 2010 година. Миналогодишният носител на тази награда бе г-н Бойко Борисов, заради приносът му в борбата с иманярските набези като главен секретар на МВР и сериозната подкрепа, която оказва като премиер в тази насока.


За провеждането си Фестивала получава частично финансиране от Министерството на Културата на РБ и от общинския бюджет, както и от редица спонсори. Сред спомоществувателите и рекламодателите на първите три издания бяха "Болярка", ЗД "Бул Инс", "Устрем 97", "Eduardo Miroglio", Телевизионното предаване "Бон Апети", "San Benedetto", "Barilla", "Usit Colours", „Ню Ай” АД, "ShortCut" куриер за 1 час, "Общинска застрахователна компания" АД, "RTL-Estate", "Винпром Свищов" и прочее, а медини партньори на досегашните издания на фестивала са БНТ, БНР, Агенция "Фокус", BG Info Channel.

Въпроси и отговори:

Имате въпрос? Вижте страницата с ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ.