Свищов става арена на Гладиаторски битки и маршове на Римски легиони

Фестивалът „Орел на Дунав"IV ще се проведе в Свищов между 27 и 29 Май 2011 г.

Valete скъпи приятели,

Имаме удоволствието да ви поканим на най-големият фестивал в България за пресъздаване на събития от славното минало на нашите земи. Двеста реенактори и тонове оръжия ще се срещнат край Дунав. В края на Май (27-29.5), римската крепост Нове (сега по-известна като Свищов), ще стане арена на маршове на легиони, гладиаторски битки, варварски нашествия, борби, състезания и куп изненади, които ще ви пренесат във времената на древните ни предци. За любителите на класическата култура – постановки, рецитали и изложби. За нас ще бъде чест, ако рамо до рамо се потопим в дебрите на историята!

SVBEEQV

Si Vales Bene Est, Ego Quoque Valeo (римски поздрав, "Ако ти си добре, тогава и аз съм добре") Всякакви въпроси можете да задавате към нашия организационен комитет

Четвърто ежегодно издание

Град Свищов ще се превърне в арена на гладиаторски битки за четвърта поредна година. По това време ще се проведе единственият в България реенактмънт фестивал „Орел на Дунав". Фестивалът пресъздава античната история – бита, културата и военните сблъсъци между имперски Рим и племената и народите от познатия свят (траки, даки, готи). Стрелба на римската артилерия (балисти, скорпиони и катапулти). Ще има презентация на Римска кухня (радва се на небивал интерес), Симпозиум за античните цивилизации, театрални постановки. Ще има и "Антични Бързи, смели, сръчни" за малките гладиатори, както и телевизионна викторина за батковците-любители на антична история.

Постижение

Един от големите успехи на фестивала е фактът, че за три години той успя да влезе в интернационалния календар на събитията и интерес за участие в него проявяват групи не само от Европа, но и от САЩ. Тази година се очакват реенактори дори от Бангладеш и Индия! Фестивалът вече се утвърди като форум за среща на любителите на античността от различни краища на Европа и света.

Участници

В „Орел на Дунав" ще вземат участие групи за исторически възстановки, както от Свищов и страната, така и от цяла Европа. В рамките на фестивала те ще покажат както антични оръжия и бойни възстановки, така и бит и култура на древните траки, даки, римляни, готи и др.

Организатори

Организатори на събитието са Община Свищов и Съвет по туризъм - Свищов. В досегашните издания фестивалът е получавал подкрепата на Министерството на финансите, Министерството на Културата и на Италианското посолство.

Наградата

По време на фестивала ще се връчи наградата за "Принос в опазването на културно-историческото наследство". Първи носител на това отличие е професор Божидар Димитров. Той самият е председател на комисията, която определя носителят й. Миналогодишният носител на тази награда бе г-н Бойко Борисов, заради приносът му в борбата с иманярските набези като главен секретар на МВР и сериозната подкрепа, която оказва като премиер в тази насока.Вижте предишните издания на Фестивала през   2008   2009   2010