Новини

[24 май 2011]

За втори път зрителите на Фестивала ще наблюдават оперно представление на открито на амфитеатър Калето

Спектакъл на „Кармина бурана” на Държавна опера – Русе
28 май, събота, 21.00 часа, Амфитеатър „Калето” – Свищов
В рамките на Четвъртия международен фестивал на античната култура „Орел на Дунава” - Свищов
За събитието:


Хор, оркестър и балет на
Държавна опера – Русе


Диригент - Найден Тодоров
Режисьор - Надя Христозова
Хореография - Марияна Захариева
Солисти - Мария Цветкова – сопран
Венцеслав Анастасов – баритон
Георгиос Филаделфевс – тенор

Диригент на хора - Христо Стоев
Сценография и костюми - Рада Хаджийска

За „Кармина Бурана”:

Заглавието на кантатата „Кармина Бурана” (Светски песни) идва от латински - Carmina - песни, стихове и Burana - по името на средновековния манастир Бойерн (Beuern), днес Бенедиктбойерн, в Бавария.

За текстова и драматургична основа на произведението на Карл Орф е послужил ръкописният поетически сборник от ХІІІ век „Кодекс Буранус” (Codex Buranus), съдържащ поетични творби на средновековните странстващи певци и поети – ваганти, трубадури, минезингери, пътували и изнасяли представленията си из цяла Европа.

„Кодекс Буранус” представлява уникална смес от светска средновековна поезия, достъпна и близка до народните среди. Написана е на къснолатински и старо-немски език с тематика, изпълнена с теми за любовта, смисъла на битието, религията и морала, често изпъстрена със страсти, бляскав хумор и безпощадна сатира.

През ХІХ век песенният кодекс е открит в манастира Бенедиктбойерн и е издаден под името „Кармина Бурана”. Карл Орф попада на него през 1934 г. Най-вероятно съдържанието на текстовете и миниатюрата “Колелото на Съдбата” възпламеняват въображението му и в следващите две години той композира своята кантата. Творбата му включва солисти - сопран, тенор и баритон, голям смесен хор, детски хор, голям симфоничен оркестър, а възможността произведението да се постави сценично включва и танцьори.

В течение на кантатата може да се обособи сюжет, който е загатнат от разнообразни ситуации. Той е организиран в три основни дяла, събиращи 25 отделни номера на латински и на старинен немски език. Най-популярната първа част“Колелото на Съдбата” се възприема като символ за преходността в живота, който лесно и ненадейно редува щастието с изпитания и възхода с падение. Но триумфът на човека над съдбовните превратности и надмогването дори на смъртта, присъства в цялото произведение.

Карл Орф смята „Кармина Бурана” за първото си значимо произведение, въпреки че вече имал успех като автор на опери, кантати, театрална и камерна музика. След създаването на кантата, той споделя на своя издател: “Можете да унищожите всичко, което съм композирал досега. С “Кармина Бурана” започват моите събрани съчинения”.

И наистина - от премиерата си във Франкфурт на Майн на 8 юни 1937 до днес, “Кармина Бурана” триумфира в музикалния свят и владее въображението на публиката.


За Фестивала и за екипа:

Изключителната изобразителна сила на “Кармина Бурана” и калейдоскопът от образи, представен със средствата на музикална, театрална и танцова лексика, правят произведението особено привлекателно за артистични интерпретации.

Изключителни са историческите, поетичните и културологичните аналогии на творбата с епохата на Античността. Латинският език, на който са написани повечето от стиховете на „Кармина бурана” вдъхновява Карл Орф да придаде тоналното и инструменталното звучене на кантатата и в стилистиката на музиката на Римската империя. Ето защо спектакълът на Държавна опера – Русе е включен в програмата на Четвъртия фестивал на античната култура „Орел на Дунав” в Свищов.

Спектакълът на „Кармина Бурана” в Свищов на Амфитеатър „Калето” ще дирижира Найден Тодоров. Диригент на хора е дългогодишният хор-майстор на Русенската опера Христо Стоев. Хореографията е на балет-мастора на Русенската опера Марияна Захариева. Сценография и костюми Рада Хаджийска. Сценичната постановка е дело на режисьорката от Пловдив Надя Христозова. Солистите са от състава на Държавна опера – Русе – Мария Цветкова – сопран, Венцеслав Анастасов – баритон и Георгиос Филаделфевс - тенор.


Повече информация: