ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ

Има билети, такси за вход или други форми на заплащане за посещението на мероприятията на Фестивала?

Не, всички мероприятия и места са свободни за посещение, без заплащане, включително театралните посещения и оперното представление.


Можем ли да участваме във Фестивала като реенактори, или под някаква друга форма?

Ако имате желание да участвате във Фестивала на античното наследство, свържете се с някой от членовете на организационния комитет, който е в същия състав от самото начало на провеждане на първото издание на Орел на Дунава. За целта може да звъннете, да изпратите писмо или и-мейл на някой от членовете, като опишете уменията, възможностите си, екипировката, с която разполагате и прочее. Записванията за участие започват от момента, в който се определи точната дата за следващото издание на Фестивала, което е около 6-7 месеца преди провеждането, а края на приемането на заявките е около месец и половина преди самият Фестивал. Работата на организационния комитет е да се свърже с групите или хората, желаещи участие, и да направи такава селекция, която да гарантира разнообразието на Програмата на фестивала и да осигури атрактивност и съизмеримост на участниците.


Само групи от реенактори ли могат да се запишат за участие във Фестивала, или приемате и индивидуални заявки?

Приемаме и индивидуални участници, стига да са подготвени, атрактивни, екипирани, мотивирани и да се вписват в концепцията на конкретното издание на Фестивала. В досегашните участия сме имали като индивидуални участници занаятчии, грънчари, шивачи и прочее. Важно условие, споменато и по-горе е да се свържете навреме с някой от членовете на организационния комитет.


Заплаща ли се участието на реенакторите, участващи във Фестивала?

Не. Участието е изцяло доброволно, некомерсиално, никой от участниците във Фестивала на античното наследство, както и никой от организаторите му не получава възнаграждение. Финансирането на фестивала осигурява храна на участниците, и покрива част от транспортните им разходи, както и подготовката и поддръжката на инфраструктурата, необходима за събитията.


Имам желание да участвам в групата за възстановки "Първа тракийска кохорта" - Свищов. Как може да стане това?

Групата набира перманентно участници. Няколко пъти в годината се организират кастинги, и ако желаете да се включите, трябва да се явите на такъв кастинг. Кога и къде се провеждат те можете да научите от Стефан Станимиров - председател на Съвет по туризъм Свищов, и член на организационния комитет на Фестивала.