За фестивала

Началото

Преди 7-8 години група ентусиасти от Свищов решихме да върнем възрожденската слава на града, и да промотираме римския град Нове пресъздавайки моменти от славната му история. С помощта на Община Свищов пет последователни години организираме Фестивал на античното наследство "Орел на Дунав", в който участват стотици възстановчици на античната епоха от цяла Европа.

Освен в България, през годините натрупахме и значителен международен опит с участия в прояви в Италия, Румъния, Полша, а имаме покани и от други страни. Щастие е за нас да работим с някои от най-влиятелните групи в света – на първо място с „Групо Сторико Романо”, официален партньор на италианската столица Рим в оживяването на исторически места като Колизеума, Форума, Капитолия, Циркус Максимус. Там са и най-значимите ни и престижни изяви. Ние сме единствената българска група с участия в три поредни фестивала Натале ди Рома („Раждането на Рим”). Това събитие е с над 2000 участници от няколко континента и 100 000 зрители – нещо като „световно първенство” на възстановчиците от античната епоха.

Първа тракийска кохорта

Облеклата и организацията на легионите и ауксилиарните кохорти са се различавали. Затова нашите групи за исторически възстановки включват легионери и ауксилиари. Общото е, че и двете групи са свързани с историята на нашите земи.

Първа тракийска кохорта е историческото название на римски военни части от ауксилиари (помощни войници), съществували през 1-4 век сл.Хр. и действали в провинциите Панония, Британия, Юдея, Дакия. В тях са били включвани мъже от провинциите Мизия и Тракия, част от които конници. Славата на траките като безстрашни и свирепи воини е правело тракийските кохорти и али (конни подразделения) желани за тежки и продължителни военни действия. Първа Тракийска кохорта е заслужила за своите воини дори статус на римски граждани с подвизите на бойното поле.

Първи италийски легион

Първи италийски легион е войскова единица, разположена в продължение на няколко века в Нове, античния град край Свищов. Първоначално замислен от Нерон като „Фалангата на Александър Велики” за поход към Кавказ, легионът включва само римски граждани от Северна Италия, високи над 6 стъпки. Първи италийски легион е един от малкото легиони, за които се знае рождената дата. Има писмени източници, доказващи че легионът е създаден на 22 септември 66 г. сл. Хр. По време на дългото си присъствие по Дунавския лимес, съставът му е редовно попълван от местното население.

В Първи италийски легион и Първа тракийска кохорта участват към 60 души най-вече студенти от Стопанска Академия „Д.А.Ценов” и ученици от Свищов, но също така любители на историята от Русе, София, Велико Търново. В групата има представители на различни професии - журналисти, преподаватели, финансисти, софтуерни инженери, дърводелци, строители.

В групите за исторически възстановки репликите на облекла и снаряжение са най-важния актив, формиращ автентичността и надеждността на цялата дейност. Научни консултанти са ни доц. д-р Гергана Кабакчиева и доц. д-р Павлина Владкова с огромен опит в римската археология. По-голяма част от репликите на въоръжение и облекла се произвеждат от нас или от български занаятчии, а някои детайли поръчваме в чужбина. За да сме в този вид днес в продължение на 5-6 години са инвестирани значими суми в репликите на облекла и снаряжение, основно от личния принос на членовете и от дарения.Орел на Дунава 2008

Първото издание на фестивала бе в края на юни 2008 с продължителност четири дни, като отделните събития от програмата бяха посетени общо от над 25 хиляди души. Участниците в двата най-наситени с прояви дни (петък и събота) бяха над 200, от осем държави – Италия, Германия, Чехия, Словакия, Румъния, Унгария, Русия и България. Фестивалът получи благодарствени писма и отзиви от чуждестранни организации и дипломати, беше отразен в над 50 публикации в печатните и електронни медии.

Участници в Първия фестивал:

От Италия: Legio I Italica, Gruppo Di Danze Antiche Di Villadose, Gruppo Storico La Commenda (Lupanare), Compagnia Del Cardo E Del Brugo, Confederazione Teuta Lingones

От Германия: група за възстановки Germanica Ask-Alemannen

От Чешката република и Словакия: LEGIO X GPF, група за възстановки Celtica Boiove & Fergunna

От Русия (Москва и Санкт Петербург): Cohors II Mattiacorum (equitata)

От Румъния: Nova Roma Dacia

От Свищов, България: през 2008-ма бе създадена реенактмънт група, наречена "Първа тракийска кохорта". Групата вече има самостоятелни изяви на редица мероприятия в страната и чужбина.Следващите издания

Докато в първото си издание фестивалът наблегна на военните възстановки на Древният Рим, във второто издание, провело се през септември 2009 година, историческият обхват и фокус бе разширен с възстановки на редица културни събития, традиции, бит и обичаи. Тенденцията се запази и в третото издание на Фестивала, проведено в периода 4-6 юни 2010 година. В програмата бяха включени и театрални постановки, концерт на оригинални антични инструменти, както и премиера на операта "Норма", провела се на открито - на Амфитеатъра на крепостта "Калето". През 2011 г. отново там бе представена постановката "Кармина Бурана".

В досегашните издания на фестивала участваха:

 • Gruppo Storico Romano, Legio XI Claudia (Италия)
 • Gotania (Полша)
 • Terra Dacica Aeterna (Румъния)
 • Трескейа (България)
 • Бага-тур (България)
 • Първа тракийска кохорта (България)
 • и голям брой самостоятелни реенактори


Какво включва програмата на фестивала?

 • Международна историческа конференция с участие на професори от различни европейски страни;
 • Триумфални маршове под светлините на факли;
 • Сражения на римските легиони с вражески племена;
 • Много възстановки на церемонии и религиозни процесии от античните времена;
 • Гладиаторски битки;
 • Автентични тракийски танци и ритуали;
 • Демонстрации на римска артилерия;
 • Достиженията на античната наука;
 • Изложби на антики и непоказвани артефакти;
 • Кулинарни възстановки и изложби;
 • Римски пазар;
 • Театрални сцени от римски и гръцки автори.
 • Оперно представление под открито небе.

Инфраструктурата на Фестивала:

Освен историческите предпоставки, Свищов предлага и чудесна инфраструктура за провеждането на подобно събитие. Древният Римски град Нове, намиращ се на 2 километра от Свищов, е естествен фон за събитията, а в последните години бе изграден и модерен посетителски център, бе направена туристическа маркировка, възстановени бяха и няколко атрактивни обекта, на които се провеждат възстановките. През 2008 бе изграден и дървен каструм (крепост) на градския стадион. От 2006 година градът разполага и с уникална открита сцена, разположена в местността на градската крепост – на най-високата точка на града, с уникална гледка към Дунава, и на две минути пеша от самият център. Сцената е с капацитет от близо 1000 места, а по време на Фестивала на нея се провеждат гладиаторските битки и културните събития.Организатори и спонсори:

Основните организатори на фестивала са сдружение „Съвет по туризъм Свищов” и Община Свищов. Сред партньорите са Стопанска академия "Димитър Апостолов Ценов" - Свищов, Оперно-филхармонично дружество - Русе, Исторически музей Свищов, Първо Българско Народно Читалище "Еленка и Кирил Д. АВрамови" Свищов, сдружение "Бизнес Център Свищов" и други.

В досегашните издания фестивалът получи подкрепата на Италианското и Австрийското посолство, и на Министерството на Културата на Република България. Във второто издание бе учередена и специална награда за опазване на културно-историческото наследство, като неин лауреат за 2009 година единодушно стана професор Божидар Димитров. Той самият бе председател на комисията, която номинира новия носител за 2010 година. Миналогодишният носител на тази награда бе г-н Бойко Борисов, заради приносът му в борбата с иманярските набези като главен секретар на МВР и сериозната подкрепа, която оказва като премиер в тази насока.


За провеждането си Фестивала получава частично финансиране от Министерството на Културата на РБ и от общинския бюджет, както и от редица спонсори. Сред спомоществувателите и рекламодателите на първите три издания бяха "Болярка", ЗД "Бул Инс", "Устрем 97", "Eduardo Miroglio", Телевизионното предаване "Бон Апети", "San Benedetto", "Barilla", "Usit Colours", „Ню Ай” АД, "ShortCut" куриер за 1 час, "Общинска застрахователна компания" АД, "RTL-Estate", "Винпром Свищов" и прочее, а медини партньори на досегашните издания на фестивала са БНТ, БНР, Агенция "Фокус", BG Info Channel.

Въпроси и отговори:

Имате въпрос? Вижте страницата с ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ.Партньори

Община Свищов

Съвет по туризъм - Свищов

Информационна агенция Фокус

Исторически музей - Свищов

Държавна опера - Русе

СНЦ "Бизнес център Свищов"Контакти

Община Свищов

Свищов 5250
ул. "Цанко Церковски" 2
Телефони: 0631/60-854, 60-688
Факс: 0631/60-504
e-mail: obshtina@svishtov.bg
www.svishtov.bgВижте предишните издания на Фестивала през   2008   2009   2010   2011