Фестивалът „Орел на Дунав" V ще се проведе в Свищов между 25 и 27 Май 2012 г.

Valete скъпи приятели,

Имаме удоволствието да ви поканим на тазгодишния Фестивал на античното наследство “Орел на Дунав”, който е пети поред и се надяваме да е най-хубавия досега.

Това е най-големият фестивал в България за пресъздаване на събития от славното минало на нашите земи. Двеста реенактори и тонове оръжия ще се срещнат край Дунав. В края на май (25-27 май), римската крепост Нове (сега по-известна като Свищов) ще стане арена на маршове на легиони, гладиаторски битки, варварски нашествия, борби, състезания и куп изненади, които ще ви пренесат във времената на древните ни предци.

Участниците ще пресъздадат римски легионери и ауксилиари, тракийски пелтасти и конници, готски воини и даки, сенатори и патриции от Рим, нимфи от Дакия и весталки от храма на Веста.

Ще има и конкурс за антична красота – един истински конкурс, различаващ се от режисираните съвременни конкурси, в който участничките ще бъдат от всички групи за възстановки от 4 държави.

Ще бъдат раздадени годишните награди за опазване и популяризиране на българското културно наследство, лауреати на които бяха проф. Божидар Димитров, проф. Стоян Денчев, премиера Бойко Борисов, италианския посланик Стефано Бенацо.

Културната програма тази година

Сред разнообразната програма на Фестивала се откроява представлението на „Набуко” – на 26 май, събота, от 21 часа на сцената на Амфитеатър „Калето”.


Nabucco

Главната роля на царя на вавилонците ще изпълни баритонът Александър Крунев. В образа на алчната за престола му осиновена дъщеря Абигаил ще се превъплъти Елена Баръмова - любимото сопрано на свищовската публика още от спектакъла на „Норма” преди две години, когато тя изпълни главната роля. Ролята на красивата и скромна Фенена - любима дъщеря на Набуко ще изпълни мецосопраното Петя Цонева, а влюбения в нея юдейски принц и пълководец Измаел ще бъде младият тенор Петър Костов, винаги впечатляващ публиката с италианския си „паваротиев” глас. Централната басова партия на първосвещеника на еврейския народ Захария ще изпълни Пламен Бейков. Участват още басът Евгени Ганев и тенорът Александър Баранов.

Ръководител на хора, който има тежката задача да се превъплъщава в едни картини като хор на евреите, а в други – като вавилонски воини е хор-майсторът Христо Стоев. Диригент на продукцията, специално адаптирана за откритата сцена на Свищовския амфитеатър ще бъде Йосиф Герджиков.

Исторически реенактмънт

Историческите възстановки са много популярни в Европа и изобщо в развитите страни, а в реенактмънт клубовете (реенактмънт е вид представление, имащо за цел възстановяване на определени аспекти от исторически период или събитие) членуват хиляди любители на историята.

Убедени сме, че единствено живото участие може да помогне на страната ни да експонира огромното си културно наследство, да изгради уважение към артефактите от миналото, да накара младите хора да се гордеят с древната история на земите ни.

За нас ще бъде чест, ако рамо до рамо се потопим в дебрите на историята!

Вижте предишните издания на Фестивала през   2008   2009   2010   2011

Новини

Тази година гостите на Фестивала ще могат да наблюдават операта "Набуко" от Джузепе Верди, в изпълнение на Държавната опера - Русе

Партньори

Община Свищов

Съвет по туризъм - Свищов

Информационна агенция Фокус

Исторически музей - Свищов

Държавна опера - Русе

СНЦ "Бизнес център Свищов"Контакти

Община Свищов

Свищов 5250
ул. "Цанко Церковски" 2
Телефони: 0631/60-854, 60-688
Факс: 0631/60-504
e-mail: obshtina@svishtov.bg
www.svishtov.bgВижте предишните издания на Фестивала през   2008   2009   2010   2011