Седма поредна година Свищов става арена на Гладиаторски битки и маршове на Римски легиони

Фестивалът „Орел на Дунав" VIII ще се проведе в Свищов между 16 и 18 Май 2014 г.Valete скъпи приятели,

Имаме удоволствието да ви поканим на най-големият фестивал в България за пресъздаване на събития от славното минало на нашите земи. Двеста реенактори и тонове оръжия ще се срещнат край Дунав. В средата на май (16-18.05.2014), римската крепост Нове (сега по-известна като Свищов), ще стане арена на маршове на легиони, гладиаторски битки, варварски нашествия, борби, състезания и куп изненади, които ще ви пренесат във времената на древните ни предци. На 17-ти май, събота, ще се състои и официалното откриване на принципията, баптистерия и епископския комплекс, възстановени по проект "Нове - Сърцето на Легиона"!

SVBEEQV

Si Vales Bene Est, Ego Quoque Valeo (римски поздрав, "Ако ти си добре, тогава и аз съм добре"). Всякакви въпроси можете да задавате към нашия организационен комитет

Осмото издание на фестивала

За седма поредна година Свищов ще се превърне в арена на гладиаторски битки. По това време ще се проведе най-старият в България реенактмънт фестивал „Орел на Дунава". Фестивалът пресъздава античната история – бита, културата и военните сблъсъци между имперски Рим и племената и народите от познатия свят (траки, даки, готи). В това издание Фестивалът се завръща на автеничното си място - древният римски град Нове, частично възстановен и ефектно експониран в резултат на изпълнението на няколко последователни проекта в последното десетилетие.

Нове - сърцето на легиона

В периода 2012-2014 година Община Свищов реализира проектно предложение пред ОП "Регионално развитие". Проектът бе със заглавие "Нове – сърцето на легиона. Социализация и експониране на римски военен лагер и късноантичен град Нове – I етап" и с него Общината участва в обявената Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG161PO001/3.1-03/2010 "Подкрепа за развитието на природни, културни и туристически атракции".
Основната цел на проекта е повишаване на туристическия потенциал на община Свищов чрез възстановяване и популяризиране на античния град Нове като атрактивен специфичен туристически продукт.
Проектът извърши реставрация и консервация на голяма част от съществуващите археологически обекти (епископски комплекс), атрактивна възстановка на щаба на Първи италийски легион (принципия) и създаване на сцена на открито за провеждане на възстановки на римския военен бит – битки, спортни игри, театрални постановки и пр., създаване на експозиционни маршрути, довеждаща и обслужваща инфраструктура, и създаване на достъпна среда, както и развитие на маркетинга и рекламата, свързани с Нове.
Официалното откриване на обектите, възстановени по проекта, ще се проведе на 17-ти май 2014 г.

Участници

В „Орел на Дунава" ще вземат участие групи за исторически възстановки, както от Свищов и страната, така и от цяла Европа. В рамките на фестивала те ще покажат както антични оръжия и бойни възстановки, така и бит и култура на древните траки, даки, римляни, готи и др.

Организатори

Организатори на събитието са Община Свищов, Исторически музей - Свищов и Съвет по туризъм - Свищов. В досегашните издания фестивалът е получавал подкрепата на Министерството на финансите, Министерството на Културата и на Италианското посолство.

Наградата

По време на фестивала ще се връчат две награди - "Принос в опазването на културно-историческото наследство" и "Принос в популяризирането на българската история". Първи носител на това отличие е професор Божидар Димитров. Той самият е председател на комисията, която определя носителят й.Партньори

Община Свищов

Съвет по туризъм - Свищов

Исторически музей - Свищов

Бизнес център Свищов

nasamnatam.com

peika.bgПредишни издания на Фестивала:

[2013] Лозниците на Novae

[2013] Орел на Дунава VI

[2012] Орел на Дунава V

[2011] Орел на Дунава IV

[2010] Орел на Дунава III

[2009] Орел на Дунава II

[2008] Орел на Дунава

Контакти

Община Свищов

Свищов 5250
ул. "Цанко Церковски" 2
Телефони: 0631/60-854, 60-688
Факс: 0631/60-504
e-mail: obshtina@svishtov.bg
www.svishtov.bg