Valete скъпи приятели!

Десетото юбилейно издание на Фестивала на античното наследство „ОРЕЛ НА ДУНАВА“ ще се проведе от 5 до 7 юни 2015 г., и в него ще участват над 300 реенактора от Италия, Франция, Полша, Румъния и България. Домакини са Община Свищов и основаните през 2005-та година групи за исторически възстановки „Първи италийски легион“ и „Първа тракийска кохорта“ към Съвета по туризъм – Свищов.

За втора година Фестивалът се провежда в Римският легионен лагер Нове край Свищов, който е най-добре проученият, запазен, а в момента и най-добре експонираният военен лагер в граничните североизточни провинции на империята. Първото издание на „Орел на Дунава“ бе през 2008-ма година, като от тогава всяка година в края на май и началото на юни над двеста реенактори (възстановчици) от няколко европейски страни се събират в Свищов за три дни за да направят уникално представление на многобройната публика. От 2013-та година насам фестивала има и есенно издание – „Лозниците на Нове“, което в рамките на два дни от септември отбелязва славното ни минало.

Фестивалът пресъздава античната история – бита, културата и военните сблъсъци между имперски Рим и племената и народите от познатия свят (траки, даки, готи); съдържа богата културна програма и се превърна в водещия форум за среща на любителите на античността от различни краища на България и Европа.

В „Орел на Дунава" ще вземат участие групи за исторически възстановки, както от Свищов и страната, така и от цяла Европа. В рамките на фестивала те ще покажат както антични оръжия и бойни възстановки, така и бит и култура на древните траки, даки, римляни, готи и др.

Организатори на събитието са Община Свищов, Исторически музей - Свищов и Съвет по туризъм - Свищов. В досегашните издания фестивалът е получавал подкрепата на Министерството на финансите, Министерството на Културата и на Италианското посолство.

По време на фестивала се връчват традиционните награди „Орел на Дунава“ - "Принос в опазването на културно-историческото наследство" и "Принос за популяризирането на културно-историческото наследство".


Медиите за нас

Участия

Изявите на "Първи италийски легион" и "Първа тракийска кохорта" през последните месеци

Фестивалът в цифри