Битки, състезания, кулинарно шоу и много награди в програмата на Фестивала за 2016 година

Наближава втория уикенд на юни, когато в Свищов ще се проведе поредното издание на Фестивала на античното наследство „Орел на Дунава“. Фестивалът и реенакторите успешно изпълняват мисията да опазят Нове от забравата, да популяризират античната история и култура, да запазят спомена за гордите траки, безстрашните римляни и загадъчните готи, живели по нашите земи. Първият исторически фестивал в България, покриващ международните стандарти за подобно събитие датира от 2008 г., когато група ентусиасти от Съвета по туризъм – Свищов с подкрепата на Община Свищов организират античния фестивал с участници от България, Италия, Полша, Румъния, Естония, Русия, Чехия и Унгария. Фестивалът придоби известност далеч извън пределите на общината и е притегателно събитие за любителите на историята, културата, древните занаяти, приключенията, античните кулинарни рецепти, оръжията на древността, изчезналите езици и племена, любопитните факти за съдбата на каменните зидове и крепостни порти.

И тази година около 200 участници ще изградят походни лагери на територията на Нове, където ще възстановят забравени обичаи, свирепи битки, екзотични танци и изненадващи кулинарни преживявания. Сред групите, потвърдили участие в ХII Фестивал са най-влиятелната група за антични исторически възстановки в Европа, Групо Сторико Романо, най-голямата румънска група за възстановки Тера Дачика Етерна, танцьорките от Нимфе Дачии. Виртуозните ездачи от Багатур и тази година ще застанат до свищовските реенактори от Първи Италийски легион, за да представят най-доброто от българските възстановки на свищовска сцена. В програмата са заложени както утвърдени събития като голямата битка на римляни и варвари, антични танци, демонстрации по виртуозна конна езда, парад по улиците на Свищов, така и новости. На сцената на Нове се очаква популярният кулинарен експерт и ТВ водещ Ути Бъчваров в опит да регистрира най-голямата възстановка на антична кулинарна рецепта, която ще завърши с масова дегустация от публиката.

Историческите възстановки са явление с нарастваща популярност. Историческият фестивал е платформа за популяризиране на градовете и регионите и за насърчаване на туризма. Стотици градове и региони в Европа залагат на историята за привличане на туристи. Провеждането на исторически фестивали има уникална роля за възпитанието на подрастващите, за събуждане на интерес към историята и за позитивно отношение към културното наследство. Организирането на подобни фестивали е с особено значение за България, поради богатото културно наследство и лошото му състояние, множеството посегателства върху паметниците на културата и недостатъчната обществена подкрепа за опазването им.

По време на фестивала се връчват традиционните награди „Орел на Дунава“ - "Принос в опазването на културно-историческото наследство" и "Принос за популяризирането на културно-историческото наследство". Сред лауреатите на Златния орел са забележителни имена на българската история и култура като проф. Божидар Димитров, Джоко Росич, Теодоси Спасов, Кирил Маричков, българската и полската археологически експедиции в Нове, кръга „Будител“, както и посланиците на Италия, Полша, Франция. Комитетът по номинациите обяви през седмицата тазгодишните носители на авторитетните награди за опазване и популяризиране на на културното ни наследство. Лауреат на Златния орел за опазване на културно-историческото наследство е Мото-Пфое България заради дарителската им програма за опазване на природното и културно наследство в нашата страна. Лауреат на Златния орел за популяризиране на културно-историческото наследство на България е г-н Марко Монтеки, председател на Италианската търговска камара в България, заради цялостната му обществена дейност в страната ни.

Сред интересните акценти на първия ден на фестивала, 10 юни, е станалото вече традиционно състезание "Антични бързи, смели, сръчни". Предизвикателството на античните спортни игри е с участието на ученици от Свищов и съседни общини, провеждат се в дисциплини от древните тракийски и гръко-римски спортни игри. Заявките тази година показват повишен интерес, двойно повече отбори и участници ще премерят сили в сравнение с миналогодишната проява. Желаещите да се впуснат в надпреварата в индивидуалните дисциплини може да се запишат на място, традиционно ще бъдат раздадени медали, грамоти и предметни награди за призьорите. Купата на Кмета ще е за училището-отборен първенец, а купата на Председателя – за най-атрактивната агитка.

В петък вечер е предвидено откриването на фестивала и запалването на фестивалния огън. Ще бъдат представени участващите групи и ще се осветят знамената им. Предвидени са вокални изпълнения на Първи български хор „Янко Мустаков“, танцови спектакли на чуждестранните гости. Тазгодишната награда за опазване на културно-историческото наследство „Орел на Дунава“ ще се връчи на MOTO PFOHE България заради Дарителската им програма за опазване на природното и културно наследство в нашата страна. Откриването ще завърши с уникално огнено шоу.

Съботният ден е изпълнен с изненади и атракции, наред с традиционните елементи в програмата. Напомняме, че римският походен лагер и варварските станове ще са отворени за посетители през целия ден, от 10 до 20 ч. Идва момента да се обяви един голям, вкусен и пикантен акцент във фестивала. С удоволствие анонсираме опита на популярният ТВ водещ Ути Бъчваров да наготви най-голямата гозба, пресъздадена по антични рецепти в огромен тиган. Неговото шоу стартира в 9 и ще продължи до 12 ч., завършвайки с масова дегустация за зрителите, участниците и официалните лица. Ути ще бъде и председател на журито на кулинарния конкурс за оригинална антична кухня сред участващите групи за исторически възстановки, предлагащи епичен международен сблъсък на интерпретации на древни рецепти.

Сутрешното шоу на сцената на Нове ще предложи демонстрации на групите участници – свирепи гладиаторски боеве, антични танци, виртуозна езда и стрелба с лък. Фестивалът продължава със състезания с участието на публиката в атрактивни силови дисциплини –хвърляне на гигантски камък, състезание на 200 м.бягане с пълно бойно снаряжение и лицеви опори с доспехи. Ще се дадат парични и материални награди от спонсорите на фестивала, като записването за участие е на място. В най-горещите часове на деня е предвидено запознаване с Бита и обичаите на древните – разглеждане на римския походен лагер и варварските шатри. Възможност за публиката да разгледа лагера и античния Нове, да стреля с лък, да хвърля копие, да се облече в антични одежди, да язди кон, да завърти грънчарско колело, напълно да се потопи в античното ежедневие на древните обитатели на земите ни.

Вечерното шоу традиционно събира най-много зрители, заради зрелищната голяма битка на римляни и варвари. Тук също е предвидена новост – за първи път битката ще бъде във формат трилогия, с продължение в следващите издания. Тема на битката са сблъсъците на Римската империя с даките, продължили десетилетия и оставили дълбок отпечатък върху историята на Европа.

Лауреат на тазгодишната дипломатическа награда за популяризиране на културно-историческото наследство е г-н Марко Монтеки – председател на Италианската търговска камара в България, заради цялостната му обществена дейност в страната ни.

Фестивалният огън ще бъде загасен пред общината в неделя, 12 юни. Церемонията ще се предшества от Големият парад на участниците. За първи път реенакторите в бойно снаряжение ще преминат в тържествен парад в три лъча по главните улици на града и ще се строят на централния площад пред Община Свищов. Всички гости на града ще имат възможността да се снимат с участниците след официалния край на фестивала.


ПРОГРАМА

Последна промяна: 31 май 2016 г.

Петък, 10 юни 2016 г.


Място: Арената на античен римски град „Нове“

 • 10:00 ч. до 14:00 ч.: "Антични бързи, смели, сръчни": Предизвикателството на античните спортни игри, с участието на училища и клубове от Свищов и съседни общини. Провеждане на състезания в дисциплините от древните тракийски и гръко-римски спортни игри.

Място: Исторически музей

 • 16:00 ч. до 18:00 ч.: Научна конференция с участници водещи национални и международни експерти, професори и научни работници в сферата на археологията, историята и туризма.

Място: Амфитеатър на крепостта Калето

 • 20:00 ч. до 21:30 ч.: Откриване на Дванадесетия фестивал на античното наследство „ОРЕЛ НА ДУНАВА“. Запалване огъня на Фестивала. Освещаване знамената на участващите групи. Представяне и демонстрации на групите – участници. Вокални изпълнения на Първи български хор „Янко Мустаков“ и гости. Връчване на наградата за опазване на културно-историческото наследство „Орел на Дунава“ на фирма MOTO PFOHE България. Уникално огнено шоу.

Събота, 11 юни 2016 г.


Място: Античен римски град „Нове“

 • 09:00 ч. до 12:00 ч.: Антично кулинарно шоу: Древна походна кухня с дегустация с водещ Ути Бъчваров. Римско вино – обичай по приготвянето, дегустации. Кулинарно състезание с награди, председател на журито Ути Бъваров.


Място: Арената на античен римски град „Нове“

 • 11:00 ч. до 13:00 ч.: Сутрешно шоу в сърцето на Легиона: Демонстрации на групите участници. Гладиаторски боеве. Антични танци. Езда, стрелба с лък.


Място: Античен римски град „Нове“

 • 13:00 ч. до 14:00 ч.: Игри и състезания с участието на публиката: Доброволци се надпреварват в атрактивни силови дисциплини – надпревара на сцената на Нове в състезания по хвърляне на гигантски камък, състезание на 200 м.бягане с пълно бойно снаряжение, лицеви опори с доспехи. Големи парични и материални награди от спонсорите на фестивала, записване за участие на място.


Място: Античен римски град „Нове“

 • 14:00 ч. до 18:00 ч.: Бит, обичаи на древните: римско селище, тракийски лагер, варварски шатри, древни занаяти и обичаи. Възможност за публиката да разгледа лагера и античния град, да стреля с лък, да хвърля копие, да се облече в антични одежди, да язди кон, да завърти грънчарско колело, напълно да се потопи в античното ежедневие на древните обитатели на земите ни. Демонстрации на древни занаяти.


Място: Арената на античен римски град „Нове“

 • 19:00 ч. до 22:00 ч.: Вечерно шоу в сърцето на Легиона: Връчване на наградата за популяризиране на културно-историческото наследство на г-н Марко Монтеки – председател на Италианската търговска камара в България. Връчване на наградата на „Винпром Свищов“. Демонстрации на групите. Голямата битка на реенакторите – варвари срещу римляни.

Неделя, 12 юни 2016 г.


Място: По главните улици на град Свищов

 • 11:00 ч. до 14:00 ч.: Големият парад на участниците. Всички групи, в бойно снаряжение преминават в тържествен парад по главните улици на града, и се строяват на централният площад пред Община Свищов. Там се провежда церемония по връчване на отличия на представители на всяка група, и церемонията по загасянето на огъня на фестивала и закриването на Дванадесетия фестивал „Орел на Дунава“.Лауреати на наградите от предишните издания на Фестивала:

Непълен списък


2015 г.

 • Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан – посланик на Република Франция в България
 • доц. Павлина Владкова - археолог
 • доц. Евгения Генчева - археолог
 • Кирил Маричков- музикант

2014 г.

 • Теодосий Спасов - музикант
 • Н. Пр. Лешек Хенсел - посланик на Полша в България
 • Анджей Биернадски - археолог
 • Тадеуш Сарновски - археолог
 • Пламен Крайски - председател на сдружение „Кръг Будител”

2013 г.

 • Джон Лоутън - музикант
 • Стефка Костадинова - председател на МОК
 • Людмил Вагалински - директор на Националния археологически институт

2012 г.

 • Джоко Росич - актьор

2011 г.

 • Н. Пр. Стефано Бенацо - посланик на Италия в България

2010 г.

 • Бойко Борисов - премиер на Република България

2009 г.

 • Божидар Димитров - директор на Националния исторически музей